Tutorial – decoupage si efect de vopsea crapata

 

umerase decorate 1Banalele umerase pot fi decorate usor, iar activitatea aceasta este foarte interesanta atat pentru copii, cat si pentru adulti.  Dar ce ati spune daca ati face aceasta activitate relaxanta chiar acasa, alaturi de copiii vostri? Echipa copil-parinte… garantez ca va fi extraordinar!

Va voi prezenta in continuare pasii pe care trebuie sa-i urmati si necesarul de materiale, alaturi de multe imagini, astfel incat sa va fie cat mai usor si sa decorati frumos umerasele copiilor.

Deci, sa incepem!

Avem nevoie de:

  • umeras din lemn;
  • pensula lata;
  • buretel pentru tamponare (optional);
  • adeziv decoupage (daca nu vrei sa cumperi din comert, gasesti aici o reteta simpla, pe care o poti face acasa);
  • culoare acrilica mata – alb;
  • culoare acrilica (poate fi si lucioasa) – maro
  • aracet scolar;
  • servetel decorativ, cu orice imagine preferati.

umerase decorate 2

Pasul 1

Vom picta cu acrilica maro zonele pe care dorim sa le evidentiem cu crapaturi. Daca doriti sa faceti crapaturi de alte culoare, puteti folosi in aceasta etapa orice culoare inchisa: albastru, verde, rosu etc. Este important sa folositi o culoare inchisa, deoarece daca folositi o culoare deschisa, crapaturile nu se vor mai vedea.

umeras 2

umeras 3

Asteptati sa se usuce complet culoarea, dupa care veti putea trece la pasul urmator. Daca vreti sa grabiti procesul de uscare, puteti sa folositi un uscator de par si sa uscati rapid zonele pictate.

Pasul 2

Dupa ce zona pictata cu maro este complet uscata, putem sa aplicam aracetul. Atentie, doar pe zona colorata, nu este nevoie sa aplicati aracet pe tot umerasul!

Aracetul trebuie aplicat intr-un strat generos, dar fara sa exageram. Un strat subtire, nu ar reusi sa ajute la aparitia crapaturile, motiv pentru care prefer un strat ceva mai gros, chiar daca timpul de uscare va fi mai lung.

umeras 4

Aracetul trebuie lasat la uscat, sau, asa cum am sugerat la etapa anterioara, putem sa fortam putin uscarea. Nu este cazul sa insistati mult, deoarece uscarea nu trebuie sa fie totala, nu in profunzimea stratului de aracet, ci doar la suprafata lui, precum in imaginea de mai jos. Vor fi zone uscate complet, zone uscate mai putin, insa aceasta nu reprezinta o problema.

umeras 8

Pasul 3

Peste stratul de aracet incepem sa aplicam culoarea acrilica alba. Atentie, este important ca acrilica alba pe care o folositi sa fie MATA . Crapaturile pot sa nu apara daca folositi culori acrilice lucioase.

Trebuie sa acoperiti zona pe care ati aplicat aracetul dintr-o singura miscare de pensula. daca insistati foarte mult in acelasi loc, riscati sa imprastiati aracetul care inca nu este uscat. Chiar daca se va imprastia putin aracetul, nu va fi o problema, pentru ca efectul de crapare permite  inclusiv astfel de “accidente”. De asemenea, vom picta cu alb si restul umerasului, astfel incat sa fie vopsit alb in totalitate.

umeras 9

Pe masura ce culoarea alba se va usca, vor incepe sa apara si crapaturile pe zonele “tratate cu aracet”.

umeras 11

Lasam umerasul la uscat. Pentru urmatoarea etapa trebuie sa fie complet uscat! Puteti sa fortati uscarea, daca doriti, sau il puteti lasa sa se usuce “natural” si intre timp va puteti pregati servetelul cu care veti decora umerasul.

Pasul 4

Pregatirea servetelului decorativ

Bun, acum hai sa vedem ce model doriti sa alegeti. puteti folosi motive florale, foarte elegante si frumoase, puteti folosi imagini vintage, de asememea cochete, sau imagini haioase, precum bufnita aleasa de mine.  Aveti grija doar ca dimensiunea modelului sa se incadreze in spatiul pe care l-ati ales pentru decorare.

Puteti sa taiati cu un foarfece modelul de pe sevetel sau il puteti rupe. Eu am preferat sa-l rup, astfel incat sa nu se vada o taietura ferma, precisa, precum cea rezultata din utilizarea foarfecelui.

Dupa ce ati pregatit modelul, asigurati-va inca o data ca se potriveste dimensiunii umerasului, ca il decoreaza frumos, fara sa fie deranjant.

umeras 5

Pentru ca modelul ales de mine este putin mai mare decat umerasul, iar marginile sale vor fi pliate peste muchiile umerasului, am decis sa tai o portiune, care sa imi permita sa il indoi, fara a face un pliu inestetic.

umeras 6

umeras 7

Si, pentru ca umerasul are doua fete, repetati procedura, astfel incat sa aveti doua modele, cate un sevetel pentru fiecare fata a umerasului.

Pentru ca cel mai adesea un servetel are cate 2 sau 3 straturi, trebuie sa va spun ca noua ne trebuie doar primul strat, cel pe care este modelul, asa ca vom renunta la resul straturilor.

umeras 13

Mai avem foarte putin si finalizam decorarea umerasului. Urmatorul pas este si ultimul, asa ca in curand veti avea un minunat umeras, decorat chiar de voi.

Pasul 5

Aplicarea servetelului decorativ

Fixam pozitia servetelului si ne pregatim pensula si adezivul decoupage.

umeras 14

Pentru inceput vom aplica putin adeziv pe umeras, in zona in care dorim sa lipim modelul, dupa care asezam modelul peste zona respectiva.

Vom aplica in continuare adezivul cu miscari usoare direct pe servetel, din centru spre exterior, fara sa insistam foarte mult, altfel riscam sa-l rupem.

umeras 15

umeras 16

Dupa ce am lipit modelul  pe fata umerasului, continuam sa aplicam adeziv si in zona pe care o indoim spre marginea umerasului. Repetam operatiunea si pe cealalta fata a umerasului. Il lasam sa se usuce si… voila, umerasul este gata!

Etapa suplimentara, optionala, pentru un efect de invechire.

Daca doriti sa accentuati ideea de vechi, de imbatranire a lemnului, puteti sa aplicati cu un buretel de tamponare putina culoare maro, pe zonele de margine, dar fara sa insistati prea mult. De asememea puteti sa aplicati si pe marginea servetelului, ca sa mascati zona in care a fost lipit. Aceasta etapa este optionala, asa ca voi decideti daca doriti sa-i aplicati o “patina” de invechire sau nu. Umerasul este foarte frumos in ambele variante:) Daca doriti sa-l securizati suplimentar, desi nu este nevoie, puteti sa aplicati pe toata suprafata umerasului un lac transparent. Culorile acrilice, desi se dizolva in apa cand sunt scoase din tub, la uscarea finala, ele devin rezistente la apa, asa ca nu este absolut necesar aplicarea unui lac. E o decizie care va apartine, insa va garantez ca umerasul va rezista foarte bine in ambele variante.

umeras 17

umeras 18

Sper ca v-a placut acest tutorial si ca veti incerca acasa impreuna cu micutii vostri. Tehnica aceasta se poate aplica pe orice suport din lemn, urmarind pasii, conform prezentarii. Va puteti decora ramele foto, cutiile de bijuterii sau orice alt obiect din lemn.

Sa aveti spor  si multa creativitate!

Clubul Fermecat © 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *