Tutorial – Cum faci efectul de vopsea crapata… sau academic spus “Crackle Paint Technique”

Crackle Paint Technique

umeras 11

Efectul de vopseaa crapata este atat de placut, dand senzatia de obiect vechi, cu istorie si patina timpului. Cand privesti un obiect decorat in aceasta tehnica, parca te transpui intr-o alta epoca, ai sentimentul ca traiesti istoria. In plus, astfel de decoratiuni vor da un aer vintage casei voastre, si pot transforma in mod placut orice incapere.

Va veti intreba cat de greu este… daca veti reusi, daca poate fi facut acasa? Va promit ca este foarte simplu de realizat, fara mari eforturi financiare sau de executie. Haideti sa va prezint tehnica!

Materiale necesare

  • obiectul pe care doriti sa-l decorati;
  • culoare acrilica alba, obligatoriu mata;
  • culoare acrilica maro… aceasta poate fi si lucioasa, nu are importanta;
  • aracet scolar – baza de crapare;
  • pensula lata.efect de crapare

 

Etapa 1

Alegeti un obiect, preferabil din lemn, insa poate fi si din carton, hartie sau MDF. Lemnul nu trebuie pregatit in prealabil, decat daca are imperfectiuni evidente, aschii sau zone neslefuite. In acest caz va trebui sa-l slefuiti, cu banda abraziva fina (mai popular… smirghel:)).

Decideti care sunt zonele pe care doriti sa evidentiati crapaturile. Puteti alege doar anumite zone, sau puteti decora tot obiectul in aceasta tehnica. Eu prefer sa aleg doar anumite zone, astfel incat zonele crapate sa fie frumos evidentiate si puse in valoare.

Dupa ce ati decis care sunt zonele care urmeaza a fi decorate cu tehnica de crapare, va trebui sa le pictati cu o culoare contrastanta. Daca doritica obiectul final sa fie alb, dar cu crapaturi negre, atunci alegeti negrul pentru prima etapa. Daca vreti crapaturi albastre, alegeti albastru, daca vreti crapaturi maro, atunci alegeti maro si tot asa, in functie de ce culori doriti sa aiba crapaturile voastre. In schimb, daca doriti ca obiectul sa aiba crapaturi albe, iar obiectul final o culoare inchisa, inversati procesul si incepeti cu alb.

Bun, obiectul meu este un umeras din lemn, iar crapaturile sunt maro, asa ca voi incepe sa aplic culoarea maro pe anumite zone.

umeras 2

Fiind un obiect cu doua fete la vedere, voi repeta operatiunea pentru fiecare parte a umerasului.

umeras 3

Il lasam sa se usuce, sau putem “ajuta” uscarea prin utilizarea unui uscator de par sau a unei suflante cu aer cald.

Etapa 2

Aplicarea aracetului – baza de crapare

In aceasta etapa vom aplica aracetul, folosind tot o pensula lata, doar pe zonele vopsite cu maro, acolo unde intentionez sa determin vopseau sa crape. Aplicam un strat generos, dar fara sa exageram.

umeras 4

Asteptam sa se usuce superficial aracetul, sa nu mai fie lipicios la atingere. Putem sa grabim uscarea si in aceasta etapa, prin utilizarea uscatorului de par sau a unei suflante cu aer cald.

Tinand cont de faptul ca a fost aplicat cu pensula si, cu siguranta, stratul de aracet nu este perfect egal, timpii de uscare pot fi diferiti pe suprafata obiectului. Zonele care au un strat mai subtire se vor usca mai repede, iar zonele cu un strat  mai gros se vor usca mai greu. Nu este o problema, putem sa trecem la urmatoarea etapa cand aracetul nu mai este lipicios pe intreaga suprafata a obiectului, chiar daca sunt zone care sunt doar superficial uscate… daca nu este lipicios, mergem mai departe.

umeras 8

Etapa 3

Alicarea culorii finale

Acum este momentul sa aplicam culoarea finala, in cazul nostru este alb.

Este foarte important ca aceasta culoare sa fie acrilica mata.

In aceasta etapa, daca folosim o culoare acrilica lucioasa, exista riscul sa nu mai apara crapaturile. Functioneaza 100% pe acrilice mate, insa nu intotdeauna pe acrilice lucioase. Am exeprimentat mai multe variante de acrilce lucioase sau semi-lucioase, diferite brand-uri, iar la unele dintre acestea, crapaturile refuzau sa apara! In schimb, folosind acrilice mate, niciodata nu au existat probleme, am avut crapaturi frumoase pe toate obiectele decorate in aceasta tehnica.

Aplicam culoarea acrilica alba cu o pensula lata, cu miscari intr-un singur sens, fara sa insistam pe zona in care in prealabil am aplicat aracetul. Trebuie sa avem grija la aplicarea culorii, deoarece in zonele in care aracetul nu este complet uscat, daca insistam cu pensula, riscam sa “stergem” total aracetul, acesta prinzandu-se pe perii pensulei. O singura aplicare de culoare este suficienta pe zona cu aracet, dupa care continuam pe restul obiectului. Daca simtiti nevoia sa aplicat si un al doilea strat de vopsea, trebuie sa o faceti doar in zonele in care nu ati aplicat aracet. Pe zonele “tratate” cu aracet, va ramane un singur strat de vopsea, altfel riscam sa nu avem deloc crapaturi.

umeras 9

Pe masura ce culoarea alba se va usca, vor incepe sa apara si crapaturile.La inceput vor fi fine, dupa care, la uscarea completa, vor fi foarte bine evidentiate. Puteti sa grabiti procesul de uscare si in aceasta etapa, asa cum v=am sugerat anterior, cu un uscator de par.

Si… GATA, am decorat umerasul! Este placut la vedere, avand un look chic, vintage.

umeras 11

Daca va doriti un obiect decorativ cu aspect lucios, va trebui ca la final sa aplicati un strat de lac lucios. Fara acest lac lucios, aspectul obiectului decorat va ramane mat, fara a avea nevoie de o protectie suplimentara.

Sa aveti spor cu multa creativitate!

Clubul Fermecat © 2017

2 thoughts on “Tutorial – Cum faci efectul de vopsea crapata… sau academic spus “Crackle Paint Technique”

  1. Costin

    Buna ziua
    Interesant materialul.dar nu prea am inteles exact ce vopsea sa folosesc
    Daca ati putea sa imi spuneti o marca anume ar fi perfect.
    Tot caut vopseluri acrilice si nu stiu ce anume sa folosesc
    Acrilica pentru lemn si metal sau acrilica pentru pereti?
    Multumesc
    Costin

    Reply
    1. Admin Post author

      Buna ziua!
      Depinde de suprafața pe care doriți sa o decorați. Dacă pictati pe canvas sau obiecte decorative mici, puteți sa folosiți culori acrilice pentru pictura, cele care se gasesc in gamele școlare sau la magazinele specializate. Dacă aveți de decorat suprafețe mai mari, precum o usa din lemn, atunci va recomand vopselele pe baza de apa, ca de exemplu Oskar Aqua Mat ( oricare alt brand e ok, important este sa fie vopsea pe baza de apa), deoarece cumpărați o cantitate mai mare la un preț mai bun.
      Sper sa va ajute răspunsul.
      Sa aveți spor la decorat!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *