Oua marmorate de Paste

8In perioada aceasta toata lumea vopseste oua, coace cozonaci si toate gospodinele sunt in toiul pregatirilor pentru masa de Paste. Nici noi nu facem exceptie, iar astazi am inceput pregatirea cu multa voie buna si energie.

Prima activitate din lista noastra: oua marmorate!

De cand ma stiu pregatirile pentru Paste le-am inceput cu vopsirea oualor. Cand eram copil bunica ne implica pe toti in aceasta activitate (si eram multi nepoti!). Toti aveam sarcini precise si lucram sub atenta supraveghere a bunicii, de parca eram mici soldatei dirijati de un general. De fapt pe bunica chiar o pot compara cu un general. Era o mana de femeie, dar hoatarata, energica, disciplinata, care a stiut mereu cum sa gestioneze mica armata de nepoti. Sa nu credeti cumva ca era un om sever. Nu! Era blanda si calma mereu, insa atunci cand trebuia sa se impuna, mai ales in fata micilor poznasi care ii devastau curtea, se transforma intr-un adevarat general. Prelua comanda, ne ordona, ne grupa, ne dadea fiecaruia cate o sarcina si ne urmarea atent. Niciunul dintre noi nu indraznea sa i se opuna (si nu de frica, pentru ca nu ne lovea, nu tipa la noi), toti o respectam si o iubeam pe acea batranica micuta, firava, cu fata brazdata de vreme, pe care puteai citi o poveste de viata nu tocmai usoara.  O bunica de poveste, ca in povesti… tare mi-e dor de ea!

Dar sa revenim la ouale noastre! Dupa cum spuneam, ne-am pregatit sa vopsim oua. Fiica mea, incantata peste masura de activitatea pe care urma sa o facem impreuna, s-a aratat nedumerita cand m-a vazut cu un brat de hartie creponata. Noi am mai experimentat in trecut vopsirea oualor cu frunze, cu foi de ceapa, cu vopsea din coloranti alimentari, insa acum nu reusea sa inteleaga rostul hartiei creponate. I-am explicat ca anul acesta vom face oua marmorate, folosind hartia creponata. Putin sceptica, dar foarte curioasa de rezultat, ne-am apucat de treaba.

Pentru ouale marmorate avem nevoie de:

– entuziasm si creativitate in cantitati cat mai mari;

–  oua… preferabil cele care au coaja alba! Noi n-am avut, asa ca am folosit oua proaspete si gustoase, de tara. Culorile sunt mai frumoase pe oua albe, insa si ale noastre au iesit foarte bine;

– hartie creponata in diverse culori;

– folie din aluminiu (cea alimentara, care se gaseste in toate magazinele);

– otet (o cana de 150 – 200 ml, pentru 20 de oua);

– foarfece (pentru a taia hartia creponata).

Pregatim ouale. Le spalam, astfel incat sa fie degresate, dupa care le punem intr-o cratita, la fiert. Se fierb la foc mic, timp de 5-7 minute (timp calculat din momentul in care apa incepe sa clocoteasca).

1.1

Cat timp ouale sunt pe aragaz, ne ocupam de materialele necesare decorarii.

Rupem folia din aluminiu, cate o bucata generoasa pentru fiecare ou. Noi am rupt bucati de aproximativ 20 x 20 cm, astfel incat sa avem suficient loc pentru a monta hartia creponata si a “imbraca” oul cu ea.

Taiem fasii din hartia creponata si o asezam pe folia din aluminiu. Puteti combina mai multe culori, sau puteti sa utilizati o singura culoare. Noi am decis sa combinam doua sau cel mult trei culori de hartie creponata, pentru o marmorare mai interesanta.

2.12.22.3Cand ouale au fiert opriti focul si lasati-le in apa fierbinte.

Incepe decorarea!

Folia de aluminiu, pe care anterior am pus bucatile de hartie creponata, o stropim cu otet. Puteti folosi o pensula pentru a controla mai usor modul in care distribuiti otetul. Hartia trebuie sa fie in totalitate umeda, insa nu trebuie sa fie nici prea mult otet, astfel incat sa nu curga. Cu o lingura, luam cate un ou din cratita, scurgem excesul de apa si il asezam pe hartia creponata umeda.

2.4 2.6

Daca este cazul, mai umezim hartia cu otet, dupa care impaturim oul, astfel incat sa fie in totalitate acoperit cu hartie creponata.

2.5Cand oul este complet acoperit de hartia creponata umezita bine cu otet, strangem folia din aluminiu in jurul oului si il lasam sa se “odihneasca” pentru 30 – 45 de minute. Cu cat oul sta mai mult in hartia creponata, cu atat culorile sunt mai intense. Daca doriti culori pastelate nu trebuie decat sa reduceti timpul de “odihna”.

La final am avut 20 de oua, puse la “odihna”, pe care noi le-am lasat cam 45 de minute sa se coloreze linistite.

2.7Dupa 45 de minute, le-am desfacut cu grija, am aruncat folia si hartia creponata, iar rezultatul a fost surprinzator de frumos.

2.8

 

Le-am uns cu ulei alimentar pentru un plus de farmec:)4 5.1 5.3

 

La final, dupa o inspectie atenta, fiica mea a concluzionat ca sunt cele mai frumoase oua decorate de noi vreodata.

6.1

Va uram SPOR si multa CREATIVITATE, alaturi de copiii vostri!

Paste fericit!

Clubul Fermecat © 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *